Tokom novogodišnjih praznika uspeli smo da dodjemo i do dvojice novopostavljenih koordinatora beogradskih Plavih Zmajeva, Dušana Ćurčića i Željka Novaka, koji su odvojili par minuta da budu naši sagovornici i da nam odgovore na par pitanja u vezi sa planovima kluba u predstojećoj sezoni.
Za početak nam recite koliko dugo ste u redovima Zmajeva?
Željko: U Zmajeve sam došao 2006.godine. Jedno vreme sam proveo u B timu tada poznatom kao „Električar“, a od 2009.godine sam dve sezone bio u tadašnjim „Gorštacima“.
Dušan: U Zmajevima sam od 2008. godine kada sam kao član novoformiranog juniorskog tima igrao u prvom juniorskom takmičenju u Srbiji. Iste godine sam postao član i seniorskog tima. Prvih nekoliko godina sam uporedo igrao i juniorsku i seniorsku ligu što mi je omogućilo da steknem značajno iskustvo za kraće vreme.

Na kojim sve pozicijama ste igrali tokom protekle decenije u ovom sportu?

Željko: igrao sam na pozicijama WR i TE, paralelno sam dve sezone bio I na poziciji LBa. Hvatačke opcije sam igrao zato što sam se pokazao doro kao hvatač, imao sam osećaj za loptu i dobro sam se snalazio kao bloker i dopadalo mi se- Vrlo lako sam došao do te pozicije . Kao neko ko je razumeo igru i imao poverenje trenera i voleo kontakt kada je bilo potrebno došao sam u pomoć odbrani na poziciji LBa. Na taj način sam proširio poznavanje ovog sporta.

Dušan: U početku sam igrao u napadu, na poziciji hvatača. Nikada nisam bio tip igrača kojem su samo fizičke predispozicije dovoljne za uspeh na terenu, tako da sam uvek posebnu pažnju obraćao na tehnički i taktički deo ovog sporta. Poznavanje igre i iskustvo je dovelo do toga da zaigram na “obe strane lopte”, tako da sam u odbrani igrao na poziciji defanzivnog beka, koja mi je u poslednjih nekoliko godina bila i primarna pozicija.

Otkud u trenerskim vodama po završetku igračke karijere?

Željko: Već sam imao iskustva sa trenerskim poslom dok sam radio sa fleg i juniorskim timovima proteklih par sezona. Želim da prenesem svoje znanje i iskustvo i pomognem Zmajevima i nakon završetka igračke karijere, plus …stvarno volim ovaj sport I logično je bilo da nakon svega nastavim da radim kao trener.

Dušan: Neretko sam kao igrač imao ulogu i pozicionog trenera. Nakon odluke da završim svoju igračku karijeru, u razgovoru sa predsednikom kluba Nikolom Davidovićem došlo je do predloga da preuzmem ozbiljniju ulogu u stručnom štabu i poziciju defanzivnog koordinatora, što sam ja rado prihvatio. Za mene je ovo novi izazov koji zahteva ozbiljnost, konstantno učenje i intenzivne pripreme za svaku aktivnost tima. Mogućnost da doprinesem tome da igrači brže napreduju me posebno motiviše i uzbuđuje.

Sta po tvom misljenju mozes da unapredis u klubu i sta novo mozes da uneses u igru Zmajeva sa trenerske pozicije?

Željko: Mislim da mogu da pomognem igračima da poboljšaju neke tehničke i taktičke detalje koji su nas koštali u prošlosti, gde smo sitnim greškama naškodili sami sebi. Odlično sam sarađivao prošle sezone sa QBom Džordžom Bouvenom I u novoj sezoni ćemo samo da poboljšamo tu saradnju I iskoristimo maksimalno potencijal svih igrača napada, što je definitivno bio veliki minus protekle dve sezone. Takođe ćemo baciti akcenat na pažljivo isplanirane treninge sa preciznim i posvećenim radom na individualnoj tehnici igrača.

Dušan: Prosto rečeno prošle godine smo imali “one man show” na poziciji glavnog trenera. Iako smo imali trenera iz Amerike to ne znači da je to bio dovoljan preduslov da jedna osoba uspešno vodi napad, odbranu, specijalne timove i sve pozicije. Zbog toga je za individulan napredak igrača bilo malo mesta, a posebno je trpela odbrana kao i specijalni timovi jer se na treningu najviše pažnje posvećivalo uigravanju napada. Ove godine nekolicina iskusnih igrača preuzela je trenerske uloge, što nam omogućava kvalitetnu organizaciju treninga i drugih timskih aktivnosti. Kada imate 6 trenera na svakom treningu to vam daje mogućnost da se posvetite detaljima, primetite svaki prostor za napredak i iz tima izvučete maksimum za sezonu.

Tvoje viđenje igre tima I razvoja kluba u 2019?

Željko: Ove godine stavljamo veliki akcenat na poboljšanje trenerskog kadra i organizacije. Radićemo na kvalitetnom razvoju mladih trenera I igrača kako bi odatle mogli da uzdignemo sebe kao klub i da napravimo dobro podnožije za dalje razvijanje. Prvi veliki ispit će biti mini kamp u Somboru početkom Marta.

Dušan: Fokus nam je na tome da unapredimo organizaciju, a to se pre svega odnosi na treninge, učionice i utakmice. Svi treneri su veoma ozbiljno shvatili izazov koji je pred nama što nam pomaže da brzo napredujemo i ostvarujemo zadate ciljeve. Takođe, to se veoma pozitivno odražava i na motivisanost igrača i mislim da u klubu vlada izuzetno pozitivna energija. Ove godine ćemo prvi put u istoriji kluba organizovati i trodnevni trening kamp početkom marta u Somboru što će doprineti tome da spremno dočekamo početak sezone 2019.

Koje igrače vidiš kao nosioce igre na svojim pozicijama?

Željko: U napadu Zmajeva imamo prepoznatljivu igru trčanjem i dobre RB-ve u Ivanu Plevi, Kostić Željku i Grubić Draganu, koji mogu da iznesu dobar teret na svojim ramenima. Povratnik u tim i bitna karika napada QB Gorge Bowen sa njim imam dobru saradnju od prošle godine kao i ostatak WR igrača I mislim da ćemo zajedno da pokažemo da smo pretnju i po vazduhu kao i po zemlji.

Dušan: Poznato je da u Zmajevima vlada izuzetan timski duh, i moje mišljenje je da je timski napor taj koji može donositi prevagu na utakmicama a ne učinak pojedinca. Svi igrači imaju bitnu ulogu u svakoj utakmici.

Cilj u narednoj sezoni?

Željko: U 2019. nam je cilj da vidimo napredak u rezultatima ali najveći akcenat stavljamo u poboljšanju organizacije kluba. Ne mora nužno da se traži cilj u vidu plasmana, naravno da je motiv svakog pojedinca kao I kluba da pobeđuje utakmice, ali ovde je pitanje budućnosti tima. Talenat je tu, naše je da iskoristimo taj potencijal i rezultati će sigurno doći.

Dušan: Plan nam je da ove sezone podignemo klub na viši nivo. Uključivanjem velikog broja ljudi u rad kluba nam omogućava da taj plan i ostvarimo. U takmičarskom smislu idemo korak po korak, ulazak u svaku utakmicu kao maksimalno spremna ekipa koja ima pobednički mentalitet nam je osnovni cilj za ovu sezonu. Pozitivan timski duh, bolja organizacija priprema i kvalitetan rad na svakom treningu će doneti Zmajevima željeni napredak.

Defanzivni I ofanzivni koordinatori, Dušan Ćurčić I Željko Novak, nisu pravili prazničnu pauzu kada je planiranje nove sezone u pitanju. I dalje je stručni štab u fazi pregovora sa drugim import igračem koji će predvoditi odbranu Zmajeva. Naravno da je veliki ispit stručnog štaba I mini kamp koji će biti održan u Somboru u Martu mesecu.

Dušanu I Željku želimo srećne novogodišnje I božićne praznike I puno uspeha u trenerskom poslu.