U tradiciji kluba Plavi Zmajevi je prijateljski odnos i saradnja između klubova. Svi vrlo dobro pamte revijalni meč u Slovačkoj za pomoć ugroženima od poplava na koji su bili pozvani, sada Zmajevi pomažu prijateljskom klubu iz susedne Bosne, Sarajevo Spartanci.

 

Nakon njihovog revijalnog meča sa Sombor Celtsima, Spartanci su pozvani da se promovišu i uigravaju kroz prijateljski meč i saradnju sa Plavim Zmajevima, Nedelja – prijateljsko druženje i fudbal 13h, teren OŠ Sutjeska.

 

Foto: Miloš Rafailović

Očekuje nas dobar meč u nedelju, gosti su željni dokazivanja kao mlad klub, a Zmajevi koriste priliku da se uigraju sa novim igračima pre početka sezone, koja počinje nedelju dana nakon ove utakmice. Prošle nedelje Zmajevima su bili gosti iz Bora pojačani sa igračima iz Mladenovca, pa je atmosfera na terenu bila prijateljska pošto se većina igrača poznaje dugo. Zmajevi su pobedili rezultatom 26-10 i iskoristili maksimalno ovaj meč kako bi uvideli dosadašnje rezultate.

Popričali smo malo sa kapitenom Željkom Kostićem povodom utisaka sa prve utakmice ove godine.

 

 

Željko, kakvi su ti utisci posle utakmice sa ekipom Bora?

 

Foto: Miloš Rafailović

“Utakmica kao i svaka prva utakmica posle zimske pauze bila prijateljska ili takmicarska je jako teška. Generalno očekivano smo pobedili, ali nije sve bilo med i mleko. Pored loših vremenskih uslova i sam teren nam je postao protivnik. Naravno previše smo iskusna ekipa pa smo se izborili sa svim tim problemima. Generalno moj utisak je takav da smo odigrali dobro ali ne i odlično kako mislim da možemo. “

 

Kakva je atmosfera bila na terenu?

“Atmosfera medju igračima je dobra. Imamo dosta novih igrača, mislio sam da ćemo se dugo privikavati jedne na druge ali smo se brzo uklopili. Naravno ima tu još mesta za rad na međusobnoj komunikaciji ali ima i vremena za to.”

 

 

Foto: Miloš Rafailović

S’obzirom da si igrao i odbranu i napad zbog izostatka par startnih igrača, kako funkcioniše novi sistem igre Zmajeva?

“Za sada lepo radimo i vredno. Kao što rekoh malo pre, još se uklapamo, radimo na međusobnoj komunikaciji. Sviđa mi se način rada kako je glavni trener postavio. To je nešto novo za nas i onda deluje jos zanimljivije. Video sam dosta, dosta potencijala i u odbrani i napadu. Mislim da čak i pored izostatka pojedinih startnih igrača sa ovakvim novim sistemom same igre i treniranja na terenu se i ne oseti toliko. Opet kažem, zadovoljan sam jer imamo veliki potencijal, nove igrače koji su pravo osveženje i pojačanje za tim”

 

Šta očekuješ na utakmici protiv Spartanaca?

Foto: Miloš Rafailović

“Radujem se tom susretu, pre svega jer će to biti naš prvi susret u istoriji. O protivniku ne znam mnogo osim ono što mogu da vidim na internetu. Imaju dosta dobrih igrača i fino deluju kao ekipa. Naša najveća prednost je ta što igramo u daleko razvijenijoj ligi i sa mnogo iskusnijim ekipama nego što oni imaju priliku. Poštujem protivnika i samo bez povreda.”

 

 

 

Dok je Zmajevima ove godine bila u gostima samo ekipa Golden Bears Bor, Spartancima su došli Sombor Celtsi i izgubili od domaćih u produžecima 27 – 20 što je veliki podvig za ovaj klub za sada jedini u Bosni i Hercegovini. Očekuje se osnivanje kluba u Tuzli, Saltminers.

 

Prijateljska utakmica protiv Somboraca završena pobedom Spartanaca posle produžetaka

Malo smo popričali i sa gostima, tačnije njihovim predsednikom, pa u nastavku možete pročitati kratak intervju koji je za nas dao Eldar Balta.

 

 

 

Spartanci dobro nam došli u Beograd prvo virtuelno, a za par dana i uživo, reci nam kakvi su utisci o raspoloženju ekipe nakon pobede protiv Sombor Kelta?

Pa mi smo u Tuzli organizovali utakmicu zajedno sa Celtisima, u želji, prije svega da se pripremamo za novu sezonu u CEFL kupu, ali i da promovišemo sport, te napravimo jedan povelik korak ka potencijalnom savezu ili lige, te odigrati odličnu utakmicu (s tim se mogu složiti obje ekipe sasvim sigurno, jedna strašno lijepa utakmica), dovesti Tuzlake da vide prvi put sport u Tuzli, te predati ogromnu energiju koja evo formira Tuzla Salt minerse, je jedan 150% uspjeh. A kad ekipa pobjedi u takvoj jednoj utakmici, sa svom tom pozadinom, koja se čini i historijskom, ne moram da kažem da samouvjereno dolazimo u Beograd.

 

Frenkie i FM JAM kao podrška Spartancima!

Kakvi su vam planovi za takmičenja ove ili sledeće sezone?

Planovi su veliki, prije svega, jer smo trenutno jedini autoritet u sportu u BiH, te nam je breme na ledjima pogolemo. Iako kao tim imamo manje utakmica nego drugi klubovi u regionu u sklopu CEFL, gdje ćemo pokušati nadmašiti sami sebe od prethodne jako dobre sezone, imamo i obavezu da radimo na formiranju podmlatka ekipe, flag football-u, formiranju drugih klubova, infrastrukturi kluba i buduceg saveza, te ukratko, imamo pune ruke posla. Sreća je velika, da na koja god smo vrata u regionu zakucali, od Slovenije preko Hrvatske, do Srbije, bila su nam otvorena, te imamo od koga da učimo.

 

Koliko ste upoznati sa istorijom vašeg prijateljskog kluba?

Mislite uzora? Jer tako gledamo na većinu klubova s kojima surađujemo. Klub koji je stariji od nas 8 godina je neko koga možemo samo tako gledati, te uopšteno od Saveza do klubova iz Srbije, imali smo samo pomoć, saradnju i iskustvo svih ovih godina od kad postojimo.

 

Kakvu atmosferu nam donosite iz Bosne?

Prije svega prijateljsku. Moje lično poznanstvo sa vašim predsjednikom je osnovano na tome, a o igračima da ne govorim. Svima je poznato kakve Spartanci imaju entuzijaste i zaljubljenike u ovaj sport, tako da jedva čekamo da vidimo Beograd. Naravno, takmičarski duh i želja za dokazivanjem su prisutni i moraju biti, ali imajući u vidu da je prijateljska utakmica u pitanju, cilj nam je svima uigrati ekipe pred početak sezona u Prvoj ligi Srbije i CEFL kupu.

 

Pozivamo sve ljubitelje američkog fudbala da prošetaju malo do Zemuna u nedelju i uživaju u zanimljivom duelu između Beograda i Sarajeva.