Zmajevima je sezona 2016 ostala upamćena kao relativno uspešna. Kao povratnicima u prvu ligu Srbije, i kao timu sa najmanje stranih igrača u celoj ligi, je malo nedostajalo za plasman u plejof. To malo se može posmatrati iz nekoliko uglova, problemi sa zdravljem jedinog stranog igrača koji je propustio nekoliko utakmica, a osim prve u svakoj koju je igrao je nastupao povređen, dosta promena u OL, veliki broj povreda na ključnim pozicijama, i verovatno najbitnije mlad stručni štab. Sve pomenuto je uslovilo da Zmajevi u sezoni 2016 budu jedina srpska ekipa u kojoj je sve zavislilo od apsolutno domaćih igrača. Naravno, u svetlu pomenutog i osvojenog rezultata se može reći da je sezona koja je za nama veoma uspešna.

 

Uprava Zmajeva, kao i igrači se ne zadovoljavaju prosečnim rezultatima, prvi korak u tom smeru je učinjen i svakako najveći nedostatak ekipe je nadomešten. U sezoni 2017 će Zmajevi, po drugi put u 13 godina dugoj istoriji, imati Američkog trenera, u pitanju je James J. Fayed!

 

Poznavaoci prilika u srpskom američkom fudbalu dobro poznaju James-a, koji je prethodne dve godine već u srpskom fudbalu (Inđija Indians i NS Dukes). Takođe, James je i član stručnog štaba reprezentacije Srbije (Trener OL). Novi trener Zmajeva je bogatu trenersku karijeru započeo davne 1998 godine na Glendale High School-u kao trener RB-WR. Nakon  nekoliko godina u High School-College fudbalu u Americi, James je radio i u NFL-u u San Diego Chargersima i Dallas Cowboysima na različitim pozicijama. Nakon 2009 godine odlazi u Evropu  i trenira nekoliko različitih evropskih ekipa u Finskoj, Nemačkoj i na posletku u Srbiji.

Ne sumnjamo da će se James sjajno uklopiti u već odličnu atmosferu u ekipi, po čemu su Zmajevi godinama prepoznatljivi, i da će doneti preko potrebno iskustvo stručnom štabu Plavih Zmajeva.

Inače pripreme su tek počele, a sva je prilika da će Zmajevi posle višegodišnje pauze u ekipi ponovo imati i dva američka igrača, međutim o tome i drugim igračkim pojačanjima u narednim tekstovima.